tisdag 30 maj 2017

Vårsalongen

Heej!

Veckans lektioner har jag jobbat med utställningen till vårsalongen.Mina tankar och idéer till vårsalongen är vår känsla.Eftersom mina verk jag har gjort har mycket blommor och pastellfärger som rosa ska jag sätta mycket fokus på just det. Jag tänkte även göra någon typ av 3D-blommor som jag ska sätta fast på min skylt.Men eftersom jag såg att några redan hade den idéen så tänkte jag jag komma på en annan ide. Därför tänkte jag på att göra en typ av växt/bomma som är lång och ska kringla sig ring min skylt. Jag hann även att börja måla på min skylt. 

(bilder kommer senare) 

måndag 29 maj 2017

Handgriplig form

Heej!

v.19
Förra veckan fick vi en ny uppgift och det va "Handgriplig form".Det gick ut på att man skulle designa ett typ av handtag till ett föremål. Jag hann inte göra så mycket mer en att kolla runt om inspiration. Jag valde att göra handtag till koppar och något som jag blev väldigt inspirerad utav var rokoko,våren och pastellfärger.Eftersom det är vår så tyckte jag att det passade bra. Det som jag hann och göra under veckans lektioner var att skissa upp mina tankar och idéer.Jag hann även att göra en test modell utav lera av den skala jag ville alltså 1:1.Och sist hann jag klippa ut några bilder till min moodboard. 

v.20-21
Veckans lektioner fortsatte jag med att göra klart min moodboard.Eftersom jag inte hittade många bra ur tidningen så tog jag många bilder utifrån internet. Efter att jag blev klar med moodboarden så gjorde jag mina hand tag.Jag valde att göra handtagen utav lera eftersom jag tyckte att det var lättare att forma med. Mina handtag har mycket runda och "krokiga" former så jag tyckte det skulle vara svårt att få till de former om jag skulle använt mig ut av frigolitskum.  Efter det så färglade jag mina handtag och jag valde att använda mig utav gul och torkos. Jag valde även att limma fast mina handtag på kapakatrong så man ungefär fick se hur den såg ut om den satt på ett föremål. 

Resultatet och utvardering:

Uppgiften vi har fått att arbeta med har varit väldigt roligt tycker jag.Vi har fått använda oss av våra kreativiteten och fått designa våran egen handtag. 
Resultatet tyckte jag blev väldigt bra och blev bättre än förväntat.Jag tyckte att jag fick fram det jag ville.Alltså en vårlig känsla inspirerad utav rokoko.Varför jag just valde rokoko var för att jag blev inspirerad utav dess former de hade, alltså mycket krokiga och runda former. Även färgerna tyckte jag var väldigt fint.De hade mycket pastellfäder och guld. Jag blev nöjd med det mesta i mitt arbete men något som jag skulle vilja ändra med handtaget är nog färgvalet.Om den skulle passa min moonborad skulle jag har val rosa men istället valde jag turkos.
jag tycker att min arbetsprocess har gått väldigt bra och allt har flutit på.Det ända gången som det har gått segt var när man skulle komma på vad man skulle göra.Det tog tid att hitta inspiration och komma på vad för typ av handtag man ville skapa.  Men annars har allt gått bra.

        (bilder kommer upp senare)

Vad är designskydd?

Designskydd är hur en formgivare kan skydda sin produkt/design från att bli kopierad. Det gör att du har ensamrätt till din produkt som du själv har skapat så ingen annan kan ta cred av din produkt. Designskydd skyddar bara din egna design.Du kan skydda nästan vilken design du vill men bara att det är en fysisk produkt  och om du har teknik inblandat måste du söka patent på tekniken. Något som inte går att köra designskydd till är tex dofter eller smaker. Designskyddet håller upp till 25 år men om du inte vill ha en så lång fast tid kan du förnya det var femte år.

Designskydd kan man inte bara få hur som helst utan måste uppfyllas vissa krav.
Produkten måste vara ny,alltså får det inte redan finnas en exakt likadan design som redan har en designskydd.Alltså att den redan har visats upp för offentligheten. Produkten måste inom 12 månader innan ansökningsdagen gjorts offentligt på något sätt och vis. Produkten får inte likna någon annan produkt alltså måste den ha en tydlig särprägel. Du får alltså inte använda dig utav en gammal design och sedan ända tex en liten detalj eller material. Sist men inte minst är att om du inte har fått tillstånd av använda  t ex statsvapen, svenskt kommunalt vapen eller statsflagga går det inte att få designskydd.

Källor:



onsdag 10 maj 2017

Lera

Hej!

Dagens lektion fick vi testa på att arbeta med lera. Vi fick först testa på hur leran va och "lära känna" det.Så vi göra flätor.Sedan fick vi våran lektionsuppgift.Det var att vi fick dra ett papper från en liten låda med olik bokstäver och sedan det göra en skulptur som har något med bokstaven att göra.Jag fick bokstaven E.Jag hade svårt att komma på vad jag skulle göra,tillslut tänkte jag på ordet "eat". Istället för att göra en diur som åt så tänkte jag att jag kunde göra något ätbart. Då tänkte jag på sushi.

Såhär blev mitt resultat: