tisdag 31 januari 2017

Hållbar Design:Resultat


 HejHej Bloggen!

Under de senaste lektionerna har vi jobbar med hållbart design.Jag har tillsammans jobbat med Gina.Vi har tillsammans gjort en lampa genom att återvinna gamla kläder och möbler.

Detta är resultatet av våran lampa.Jag själv tycker att den blev väldigt bra och blev som vi hade förväntat oss.
Detta är några bilder på våran slutprodukt och skisser.


'
Hållbart design har jag tyckt varit väldigt kul att arbeta med. Vissa saker mer roligt än andra. Det bästa var såklart att designa och att tillverka lampan.
När vi tillverkade lampan fick vi många problem och vi fick göra många ändringar. Det var tillexempel foten på lampan.Våran första tanke var att använda glasflaskor, men vi kunde inte borra hål i dom så att sladden kunde gå igenom. Så vi fick hitta en annan lösning och det var att ta en annan fot från en söndrig lampa. Ett annans problem vi fick var att tyget vi använde oss av började ta slut så vi kunde inte göra volanger hela vägen upp. Så vi gjorde en rusett med det sista tygbitten som var kvar. 
 Jag jobbade tillsamens med Gina och jag tycker att vårar samarbetet var väldigt bra. Vi gjorde det mesta tillsammans och kom väldigt bra överens.Eftersom vi hade samma tankar och åsikter gjorde det vårar arbete lättare.

Det jag har lärt mig under tiden vi har jobbat på med hålbar design är hur mycket man kan göra utav "skräp".Bara man är kreativ så kan man komma på det mesta. Jag har även lärt mig designs historia och speciellt 1950-talets historia.

Något jag tycker vi skulle kunnat göra bättre?
Om jag skulle få ändra på något skulle det vara lampfoten. Eftersom vi la tid på att göra en fot till våran lampa men som vi andlig fick nytta utav tycker jag att vi kunde tänkt på hur vi skulle borra tidigare,Så att vi kunde lägga tid på att göra en ny lampfot med andra material. Den lampfoten vi har på lampan nu var redan "klar" när vi hittade den. Så enligt mig tycker jag att lampfoten va lite tråkig för att det inte är vi sm har gjort den.
Men annars var allt annat bra!:)


Hållbar Produktutveckling v.51-v.4

Dagens lektion har vi försätt med våran lampa. Vi bestämde oss för att behålla våran rosätt och sedan så tos vi tygremsor och lindade runt metallen som syntes ovanför. Vi tog sedan en ny glasflaska och sprayade den guld. Vi hade tänkt och stapla glasflaskorna på varandra för att vi tyckte lampan blev så kort annars.
Resten av lektionen så skissade jag en kollektion till lampan.


Lektion 2:
Vi bestämde oss för att inte ha flaskorna som ett motiv till lampan pågrund av att vi inte kunde borra hål i de så det skulle inte bli snyggt. så vi tog ett motiv från en annan lampa och sprayade den guld. Men efter ett tag insåg vi att det inte passade bra med lampas, så vi bestämde oss för att måla den vit igen.

Lektion3:
under denna lektionen så fixade vi vårar ljus på lampan och satte ihop det sista. Eftersom hatten på lampan inte satte fast på fotren så tog vi ståltråd och gjorde hålet mindre så att den skulle sitta fast på lampans fot. sedan tog vi pistol lim och limode fast så den inte skulle åka av. Sista tiden av lektionen så skissade vi och företedde os inför våran presentation.


tisdag 17 januari 2017

hållbar design

1910
Under 1910 så var de populärt att möblerna var gjorda utav träd. Det var mycket konst och konsthantverk. Möblerna hade oftast urfrästa mönster på möblerna som man tydligt ser på klockan. Det var även populärt att ha mönstrad tyg på sofforna.


1920
Under 20-talet var det fint hantverk och omsorg i alla detaljer. Kvinnornas klänningar var först knäkorta och det blev plötsligt trendigt med kort hår. Om man skulle klä ut sig trendigt satt man på sig en låg halmhatt eller super vida byxor. Telefoner, radio, kylskåp och bilar blev vanligare varje år.



1930
Under 30-talet kunde man se ljudfilmer på biograferna och radiolyssnandet tog fart. Ett nytt material kom och ändrade formen på telefonerna. Via radio spreds klassisk musik. Kvinnor bar klänningar med breda axlar och smala midjor.




1940
Under 1940-talet kom Folkhemmet till Sverige. Det var mycket blommigt och mönster i hemmet. Under denna tiden grundades även IKEA och en stor favorit i IKEA var Carl Malmstens pinnstol. Trendiga möbler gjordes till exempel av böjträ.


1950
Fladdermusfåtöljen blev populär bland ungdomar på 1950-talet. Fladdermusfåtöljen ritades år 1938. Vid den tiden så var det mycket mönstrade möbler. Folk i städer och industriorter fick högre löner och började handla mer och mer. Radion var fortfarande en viktig sak under 50-talet. Dom nya trenderna kom främst från USA.





1960  
Det fanns en serie som hette Silur, serien bestod av kruka, burk, 2st fat och salladskål. Det fanns en annan serie som hette Vida den bestod av fyra olika storlekar av krukor. Vid den tiden så handlade serier mycket om kökssaker.
Taklampor var färgglada och gjorda av plast och på väggarna satt sjögrästapeter eller stormönstrade tapeter i färger brunt, orange eller grönt
        Berså kanna                                        sjögrästapeter




1970
Under 1970-talet använde dom dialog-telefon som oftast var i grått eller mörkgrönt telefon var på ett litet bord i hallen. Det fanns mattor som var helt täckta i nästan varje rum som gjorde att det var alltid varmt och skönt på golven. Vid den tiden så var det populärt att ha stora mönstrar på golvet, tapet och kläder.
                      Mattor                                          dialog-telefon                                   



1980
Under 80-talet så var kläder och inredning chockrosa, aprikos, mintgrönt och turkos. Breda axlar och korta kavajer hade både kvinnor och män tillsammans med rosa fluga.
I vardagsrummet så fanns det alltid en blommig soffa och framför soffan stod ett glasbord. Dom första mobiltelefonerna lanserades och mikrovågsugnen började användas på allvar. Och på 80-talet så var postmodernism den nya stilen och det blev återigen trendigt att utgå från historiska stilar.




1990
Många glada färger, det var många starka färger ex grönt, rött och gult. Inspirationen togs från Tricia Guilds bok “in town” som kom år 1996. Lägenheter och villor skulle tapetseras i starka färger med breda takbårder. Kläder skulle vara bylsiga med stora jeansskjortor eller collegetröjor. Det var en tydlig trend som var att man skulle vara individuell, unik och på olika sätt visa vem man var.