torsdag 27 april 2017

Copyright

I dagens samhälle används mycket copyright utan att vi är medvetna om det. Copyright är då att man inte får använda eller ta andras verk utan tillåtelse. Om man tänker på dagens ungdomar så är det den så kallade “tumblr bilder” väldigt viktigt. Då brukar man oftast vara på sociala medier som har “fina bilder” som t.ex tumblr, pinterest, instagram och helt enkelt tar bilder utan tillåtelse eftersom det anses vara okej.

Detta är inte är okej och bryter mot regler om copyright vilket kan leda till hårda konsekvenser som böter eller kanske till och med fängelse som  kan vara  upp till 2 år sker.
Därför är det inte okej att ta någon annans verk utan tillstånd.

För att få tillstånd till någons verk det vill säga få tillstånd av upphovsmannen är det bra att nämna ägarens verk eller källan. Men om upphovsmannen har dött för ca 70 år sedan  så är det fritt att använda sig av hans verk.
När du som privatperson tagit dina  egna bilder så har du rätt använda dem men  även lägga ut det snapchat,tumblr, Pinterest och andra sociala medier. Men även dessa sociala medier  har  lagar som måste följas, exempel instagram.
Fastän du har rätten till att lägga ut dina egna bilder så är det instagram som bestämmer vad du får lägga upp eftersom att de äger rättigheterna till dina uppladdade foton.

Så kom ihåg tills nästa gång att när du lägger ut en bild på någon se till att du gör det rätta genom att tänka på copyright!

Bye!

Michelle.L  Vi.A  Stella.O   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar