torsdag 7 december 2017

kortspel

Hej bloggen!

Vi fick i uppgift att skapa ett kort spel.Alla i klassen fick ett kort som man skulle utgå ifrån och jag fick 5 hjärter. Daag valde att arbeta med akvarell och blommor,eftersom jag älskar blommor.
Detta är mitt resultat:


Visitkort och handtags v.49

Hej bloggen!


Detta är resultatet på mitt visitkort och handtag.Jag ville göra det så simpelt och stilrent som möjlig,samtidigt som det skulle se lyxigt ut. Det är de min kollektion är baserad utifrån.Så då tänkte jag samma med mitt visitkort och handtag. 




Jag hann även börja skissa på min slutpresentation:




söndag 5 november 2017

Grafisk manual v.45

Detta är resultatet på min Grafiska manual. 
Mina tankar och idéer om min logo är att det ska vara stilrent eftersom det är det min kollektion är baserad ifrån.Det var även därför jag endas hade bokstäver och inte något märke os.v.Jag valde att använda färgerna svart och vitt och för att piffa upp det lite så färgläggande jag punkten rött.Jag tyckte tt det passade bra eftersom en av grundfärgerna till min kollektion är röd. 

Namntet på min kollektion är då baserad från mitt namn.Från första börjar ville jag ha ett namn som har en kopplin till Mongoliet men jag hittade verkligen inget fint eller passande. Därför tog bestämde jag mig att ta göra något coolt från mitt egna namn. Jag valde mellan V.IA och Via och resultatet blev V.IA.Ja tyckte det lät cool.



måndag 5 juni 2017

Vårsalongen- Utvärdering

Hej!

För några dagar sedan hade vi en väldigt rolig utställning tillsammans med två:orma.Vi hade en utställning som vi visa upp saker som vi hade gjort genom åren.Det var en fantastiks utställning med tänkte på att alla var så kreativa och allas utställning va olik varandra. 
       




Detta är resultatet på min utställning Mina tankar och idéer till utställning var väldigt simpel,jag blev inspirerad utav våren och de ljusa färgerna.Jag ville få fram en väldigt ”fräsch” känsla utav våren.Att när man ser utställningen så får man en direkt vår känsla.Set som var bra med mina verk var att alla färgerna passade väldigt bra med varandra,även att jag hade mycket blommor på mina verk.Det gjorde att hela utställningen smälte in i varandra och passade väldigt bra ihop.  Sedan pimplade jag till utställningen med lite löv som jag hade klippt ut.Det gjorde utställningen lite med levande och lockande. 

Jag valde att färglägga en väldigt ljusfärg på min kapararton eftersom att jag ville att mina värk skulle framhävas. Innan jag färgläggande den ljus så hade jag tidigare haft en mörkare färg,jag kände att färgen tog för mycket uppmärksamhet och det ville jag inte.Jag ville att mina verk skulle synas och därför målade jag över till en ljusare färg. Göt arr framhäva min tavla numer så valde jag att göra en guldram rund den. Själv tyckte jag att det gjorde utställningen lite mer intressant och one så tråkig.

Det ända nackdelen med den öhusa färgen kunde ha varit att den inte syntes lika bra som de andras utställning.eftersom att min utställning stod vid ett fönster (solljus)gjorde det att den inte stod ut som de andras utställning. 


Jämför med min skiss och utställningen blev det inte helt likt varandra.Det var saker jag la till och saker som jag tog bort.Sista minut fick jag ändra på mycket eftersom att det inte såg bra ut i verkligheten jämfört med skissen. Exempelvis skulle jag ha med "Astrids rum" på min utställningen.Men eftersom att det inte fick plats på bortet så gick det inte ha med den.Istället fick jag i sista minuten hitta ett annat verk jag hade gjort.Det var min serie.Jag fick färg lägga den och sedan limmade fast den på en kapakatrong. Det var nog bra så eftersom att den passade väldigt  bra med utställningen. 

Jag blev väldigt nöjd med min utställning och den blev nästan som jag hade förväntat mig. Det ända som fattades kan har varit att jag inte han skriva någon text till varje verk som jag hade velat. Men annars blev det väldigt bra och jag fick fram den känslan som jag vill.

tisdag 30 maj 2017

Vårsalongen

Heej!

Veckans lektioner har jag jobbat med utställningen till vårsalongen.Mina tankar och idéer till vårsalongen är vår känsla.Eftersom mina verk jag har gjort har mycket blommor och pastellfärger som rosa ska jag sätta mycket fokus på just det. Jag tänkte även göra någon typ av 3D-blommor som jag ska sätta fast på min skylt.Men eftersom jag såg att några redan hade den idéen så tänkte jag jag komma på en annan ide. Därför tänkte jag på att göra en typ av växt/bomma som är lång och ska kringla sig ring min skylt. Jag hann även att börja måla på min skylt. 

(bilder kommer senare) 

måndag 29 maj 2017

Handgriplig form

Heej!

v.19
Förra veckan fick vi en ny uppgift och det va "Handgriplig form".Det gick ut på att man skulle designa ett typ av handtag till ett föremål. Jag hann inte göra så mycket mer en att kolla runt om inspiration. Jag valde att göra handtag till koppar och något som jag blev väldigt inspirerad utav var rokoko,våren och pastellfärger.Eftersom det är vår så tyckte jag att det passade bra. Det som jag hann och göra under veckans lektioner var att skissa upp mina tankar och idéer.Jag hann även att göra en test modell utav lera av den skala jag ville alltså 1:1.Och sist hann jag klippa ut några bilder till min moodboard. 

v.20-21
Veckans lektioner fortsatte jag med att göra klart min moodboard.Eftersom jag inte hittade många bra ur tidningen så tog jag många bilder utifrån internet. Efter att jag blev klar med moodboarden så gjorde jag mina hand tag.Jag valde att göra handtagen utav lera eftersom jag tyckte att det var lättare att forma med. Mina handtag har mycket runda och "krokiga" former så jag tyckte det skulle vara svårt att få till de former om jag skulle använt mig ut av frigolitskum.  Efter det så färglade jag mina handtag och jag valde att använda mig utav gul och torkos. Jag valde även att limma fast mina handtag på kapakatrong så man ungefär fick se hur den såg ut om den satt på ett föremål. 

Resultatet och utvardering:

Uppgiften vi har fått att arbeta med har varit väldigt roligt tycker jag.Vi har fått använda oss av våra kreativiteten och fått designa våran egen handtag. 
Resultatet tyckte jag blev väldigt bra och blev bättre än förväntat.Jag tyckte att jag fick fram det jag ville.Alltså en vårlig känsla inspirerad utav rokoko.Varför jag just valde rokoko var för att jag blev inspirerad utav dess former de hade, alltså mycket krokiga och runda former. Även färgerna tyckte jag var väldigt fint.De hade mycket pastellfäder och guld. Jag blev nöjd med det mesta i mitt arbete men något som jag skulle vilja ändra med handtaget är nog färgvalet.Om den skulle passa min moonborad skulle jag har val rosa men istället valde jag turkos.
jag tycker att min arbetsprocess har gått väldigt bra och allt har flutit på.Det ända gången som det har gått segt var när man skulle komma på vad man skulle göra.Det tog tid att hitta inspiration och komma på vad för typ av handtag man ville skapa.  Men annars har allt gått bra.

        (bilder kommer upp senare)

Vad är designskydd?

Designskydd är hur en formgivare kan skydda sin produkt/design från att bli kopierad. Det gör att du har ensamrätt till din produkt som du själv har skapat så ingen annan kan ta cred av din produkt. Designskydd skyddar bara din egna design.Du kan skydda nästan vilken design du vill men bara att det är en fysisk produkt  och om du har teknik inblandat måste du söka patent på tekniken. Något som inte går att köra designskydd till är tex dofter eller smaker. Designskyddet håller upp till 25 år men om du inte vill ha en så lång fast tid kan du förnya det var femte år.

Designskydd kan man inte bara få hur som helst utan måste uppfyllas vissa krav.
Produkten måste vara ny,alltså får det inte redan finnas en exakt likadan design som redan har en designskydd.Alltså att den redan har visats upp för offentligheten. Produkten måste inom 12 månader innan ansökningsdagen gjorts offentligt på något sätt och vis. Produkten får inte likna någon annan produkt alltså måste den ha en tydlig särprägel. Du får alltså inte använda dig utav en gammal design och sedan ända tex en liten detalj eller material. Sist men inte minst är att om du inte har fått tillstånd av använda  t ex statsvapen, svenskt kommunalt vapen eller statsflagga går det inte att få designskydd.

Källor:



onsdag 10 maj 2017

Lera

Hej!

Dagens lektion fick vi testa på att arbeta med lera. Vi fick först testa på hur leran va och "lära känna" det.Så vi göra flätor.Sedan fick vi våran lektionsuppgift.Det var att vi fick dra ett papper från en liten låda med olik bokstäver och sedan det göra en skulptur som har något med bokstaven att göra.Jag fick bokstaven E.Jag hade svårt att komma på vad jag skulle göra,tillslut tänkte jag på ordet "eat". Istället för att göra en diur som åt så tänkte jag att jag kunde göra något ätbart. Då tänkte jag på sushi.

Såhär blev mitt resultat:

torsdag 27 april 2017

Copyright

I dagens samhälle används mycket copyright utan att vi är medvetna om det. Copyright är då att man inte får använda eller ta andras verk utan tillåtelse. Om man tänker på dagens ungdomar så är det den så kallade “tumblr bilder” väldigt viktigt. Då brukar man oftast vara på sociala medier som har “fina bilder” som t.ex tumblr, pinterest, instagram och helt enkelt tar bilder utan tillåtelse eftersom det anses vara okej.

Detta är inte är okej och bryter mot regler om copyright vilket kan leda till hårda konsekvenser som böter eller kanske till och med fängelse som  kan vara  upp till 2 år sker.
Därför är det inte okej att ta någon annans verk utan tillstånd.

För att få tillstånd till någons verk det vill säga få tillstånd av upphovsmannen är det bra att nämna ägarens verk eller källan. Men om upphovsmannen har dött för ca 70 år sedan  så är det fritt att använda sig av hans verk.
När du som privatperson tagit dina  egna bilder så har du rätt använda dem men  även lägga ut det snapchat,tumblr, Pinterest och andra sociala medier. Men även dessa sociala medier  har  lagar som måste följas, exempel instagram.
Fastän du har rätten till att lägga ut dina egna bilder så är det instagram som bestämmer vad du får lägga upp eftersom att de äger rättigheterna till dina uppladdade foton.

Så kom ihåg tills nästa gång att när du lägger ut en bild på någon se till att du gör det rätta genom att tänka på copyright!

Bye!

Michelle.L  Vi.A  Stella.O   

torsdag 6 april 2017

Gestaltningsarbete:Gränser

Heej Bloggen!!

För några veckor sedan fick vi en ny uppgift,det var att enskilt skulle gestalta temat "gränser" med en valfri teknik.Min första  tanke när jag hörde "gränser" var "VA?!".

Hur tolkade jag gränser och varför?

Jag hade så svårt att tolka ordet gränser och det tog mig en lång stund att hitta min tolkning på gränser. Men tillslut kom jag på något,"INGA GRÄNSER". 
Man ska inte ha några gränser för vem an är och hur man är.Med andra ord, va dig själv. Jag tycker att det är väldigt viktigt att man ska våga vara sig själv och inte vara rädd för den man vill vara. Man kanske är rädd för ens identitet, kropp,utseende och still osv. Det kan vara pågrund av samhället,socialmedier och kanske till och med sig själv,att man inte tillåter sig själv att vara sig själv och älska sig själv.
Så därför ville jag göra något som förmedlar typ "be yourself".
Varför jag ville göra detta är för att jag tycker att folk  inte vågar vara sig själva.Vi ska alltid följa trender, tycka och tänka som andra och bry sig allmänt för mycket om vad samhället tycker och säger.Det leder till att många idag mår psykiskt dåligt.  

Så Varför inte bara skita i allt det och "be yourself" ?

Såhär blev det:





Detta ska då symbolisera en en person som typ dansar på en box med tolkningar av "be yourself" förutom en sida där jag ville få fram en bild på motsatsen. Alltså varför det inte "tillåts" att vara sig själv och hur tex sociala medier påverkar ens självkänsla och självförtroende. 
Stålfiguren ville jag inte skulle få något special kön för jag inte tycker att det spelar någon stor roll vilket kön man är ska man ändå behandlas lika. Den dansade stålfiguren ska symbolisera frihet och "careless"om samhällets åsikter. 

(Anledningen till att jag bara har bilder på tjejer var att det bara orkade bli så lol)



Mina ider och skisser:
(Glömde ta kort på min skiss)


Jag kollade runt på bitrest och hittade dessa bilder som jag blev väldigt inspirerade av ville göra något liknade. Jag tyckte att stålgubben tolkade min "be yourself" väldigt bra för den såg så careless och fri så därför bestämde jag mig för att göra något liknade.Jag ville ta risken att testa något nytt,jag var helt säker att jag skulle ge upp eftersom det såg så svårt och komplicerad ut. 
Dessa bilder/kollage tyckte jag såg så häftiga ut och tyckte att det skulle passa till kuben under stålgubben. Jag tyckte att bilden påminde mig om plasticsurgery och det var en av de sakerna jag ville ha med på kubben så jag bestämde mig att använda den tekniken till att göra boxen. (dock blev det inte som jag hade hoppats på)

Hur gjorde jag?
(glömde ta kort på prossesen av stålfiguren)

Stålgubben: Det Jag började att göra bar att göra "stamen" av ståltråd så det blev en sträckgubbe typ. Sedan tog jag foliepapper för att göra tjockleken av kroppen och huvudet. Det tog ett tag eftersom foliepappret inte ville hålla ihop så det bara lossnade. Så jag fick använda tejp till hjälp. Efter det tog jag ståltråd och körde några varv tills det mest av folierpapret inte syntes. Jag ville få till kurvor på figuren men det tog evigheter och jag hade inte tiden så det blev en slender man liknade figur :(. 




Boxen: Jag använde mig utav kapakatrong.
          Steg2                                      steg 3                                         steg1


Sedan skrev jag ut massa bilder och limmade fast.

Hur blev  resultatet och vad skulle kunna förbättras?

Jag tycker att resultatet blev väldigt bra och blev för det mesta som jag hade tänkt mig.Jag tycker att jag ändå fick fram min tanke om gränser väldigt tydligt Det jag skulle vilja ändra på är bilderna på boxen. Om jag hade mer tid skulle jag vilja göra det noggrannare och mer avancerat. Typ använda mig utav färg och rita mina egna bilder och limma på. Men jag blev ändå nöjd med bilderna. 
Den andra saken jag skulle vilja ändra på är bildernas placering. Alltså att bilden på plasticsurgery skulle vara längs upp.Så det blev att stålfiguren dansar på det negativa. Då tror jag att det skulle har fått en lite mer "berättelse" bakom det hela. 

Vad tyckte jag om uppgiften?

Jag tycker att uppgiften va super rolig att jobba med.Man fick utveckla sin fantasi och kreativetet och det var väldigt kul. Det bästa var att man fick välja själv hur man ville tolka det och valfri teknik. Det gjorde att man fick jobba med det man tyckte va kul.Detta skulle jag lätt vilja jobba med igen. 

Ses Nästa gång!!




måndag 20 mars 2017

Photoshop

Hejsan!

För ett tag sedan fick jag en uppgift att göra ett kollage  med hjälp av photoshop.Uppgiften gick ut på att jag skulle göra ett kollage som ska "beskriver" mig. Alltså ett kollage med saker jag gillar och visar vem jag är. 

Hur gjorde jag?

Det jag började med att göra var att välja en bakrund som jag tyckte skulle passa mitt kollage. Jag valde cherryblossom träd som bakrund eftersom att jag älskar våren och tycka att det skulle passa.Sedan det började samla bilder på saker jag gillade och klippte ut de med hjälp av magnetlasso och snabbval. Jag fick även jobba med de olika lagren så att bilder skulle få en mer "känsla",Som tex flygplanet och killen åt höger.  Tillsist så justerade jag nyansen,lyster och färg balansen.  Innan jag justerade tyckte jag att bilden var för gul så jag ville tona ner det till en mer gråare nyans. 

Mina val av bilder:

Barkunden: Eftersom att jag gillar våren väldigt tycke att det passade bra, och dessa blommor blomstrar under våren. 
Palmen,flygplanet: Jag gillar att resa 
Två flaggor: En flagga är Vietnams flagga och det är för jag är därifrån och den andra flaggan Sydkoreas,det är för att jag i framtiden vill besöka/studera där.
penslar och noterna: Dessa två tycker jag beskriver mig bra, jag gillar måla och hålla på med konst och att jag gillar lyssna på musik.
feminist-märket: Jag tycker att det är viktigt med jämställdhet 
pizza: Jag gillar mat och en av mina favoriträtter är pizza
två killar: Dessa två killar är men i en kpop-grupp som jag gillar väldigt mycket.Detta tycker jag visar tydligt hur jag är alltså en fangirl.
sedlar: Jag valde det för att jag just nu är en fattig student och behöver pengar och kommer förmodligen behöva det i framtiden.Så därför tyckte jag att sedlarna passade bra till.  :)

Hur blev resultatet?

 Det tog tid för mig att lära mig att använda photoshop för att det fanns så många verktyg att arbeta med. Men när man väl lärde sig så tyckte jag att det va väldigt kul att arbeta med. Det tog mig lång tid att lära mig och jag blev oftast arg när jag använde photoshop,med detta blev resultatet och jag blev väldigt nöjd med den.Jag tycker att jag fick fram en tydlig bild på vad jag gillar och vem jag är. 
Jag skulle lätt vilja jobba med photoshop igen för jag tyckte att det var väldigt roligt. 


onsdag 8 februari 2017

Akryl målning

Hej!

För några veckor sedan började vi ett nytt projekt på bilden och det var akryl målning. Vi skulle måla en porträtt. Innan vi började jobba med akryl kollade vi på konstnärsdrömen. Där fick vi lära hur och vad man kunde tänka på när man målade en porträtt. Jag valde att måla en bild jag tidigare hade ritat.Jag valde just den bilden att måla av för att jag gillar att måla blommöer och den bilden hade mycket blommor haha. 

Hur gjorde jag?
Det jag började med att göra var att göra barkunden.Jag valde att göra en abstrakt bakrund med färgerna gul och rosa. Jag tog hjälp utav en svamp som jag kunde dutta på färgen. Genom att göra på de sättet tycker jag att man får en dimmig/molnig effekt.
Sedan tog jag en vit färg för att skissa upp vart min kropp skulle vara och även blommorna.Blommorna gjorde jag bara hur jag kände för och gjorde inte på något speciellt sätt. 
Jag valde att använda ganska ljusa färger och inte så stärka färger eftersom jag ville få en "lugn" känsla i tavlan. 

Hur blev resultater?
Resultatet tyckte jag blev helt okej,inte jätte nöjd. Jag tyckte att tavlan såg rörigt ut och kroppen såg bara konstigt ut. Det jag blev nöjd med var rosorna och blommorna vid kroppen.Jag tyckte att jag fick fram en bra effekt och färgerna passade bra med barkunden. Jag blev även väldigt nöjd med min bakrund. Om jag skulle få ändra på något skulle det vara solrosen.Jag tyckte inte jag fick fram en bra effekt på blomman och det gjorde att tavlan såg "platt" och livlös ut. Även att den gula färgen var alldeles för gul och det gav inte tavlan en avslappnad känsla,och det var det jag ville ha.Så jag tror att tavlan skulle bli bättre om det gula skulle vara ljusare och jag målade dit fler blommor.

Vag tycker jag om uppgiften?
 Jag brukar hålla på med akryl och tycker att det är jätte kul. Dock brukar jag inte måla porträtt,fast det gjorde jag knappt nu heller. Jag tycker det är väldigt svårt att måla av någon och det bli aldrig bra ändå. Så denna uppgiften tyckte jag var jätterolig och skulle vilja jobba mer med det på lektionerna. 



tisdag 31 januari 2017

Hållbar Design:Resultat


 HejHej Bloggen!

Under de senaste lektionerna har vi jobbar med hållbart design.Jag har tillsammans jobbat med Gina.Vi har tillsammans gjort en lampa genom att återvinna gamla kläder och möbler.

Detta är resultatet av våran lampa.Jag själv tycker att den blev väldigt bra och blev som vi hade förväntat oss.
Detta är några bilder på våran slutprodukt och skisser.


'
Hållbart design har jag tyckt varit väldigt kul att arbeta med. Vissa saker mer roligt än andra. Det bästa var såklart att designa och att tillverka lampan.
När vi tillverkade lampan fick vi många problem och vi fick göra många ändringar. Det var tillexempel foten på lampan.Våran första tanke var att använda glasflaskor, men vi kunde inte borra hål i dom så att sladden kunde gå igenom. Så vi fick hitta en annan lösning och det var att ta en annan fot från en söndrig lampa. Ett annans problem vi fick var att tyget vi använde oss av började ta slut så vi kunde inte göra volanger hela vägen upp. Så vi gjorde en rusett med det sista tygbitten som var kvar. 
 Jag jobbade tillsamens med Gina och jag tycker att vårar samarbetet var väldigt bra. Vi gjorde det mesta tillsammans och kom väldigt bra överens.Eftersom vi hade samma tankar och åsikter gjorde det vårar arbete lättare.

Det jag har lärt mig under tiden vi har jobbat på med hålbar design är hur mycket man kan göra utav "skräp".Bara man är kreativ så kan man komma på det mesta. Jag har även lärt mig designs historia och speciellt 1950-talets historia.

Något jag tycker vi skulle kunnat göra bättre?
Om jag skulle få ändra på något skulle det vara lampfoten. Eftersom vi la tid på att göra en fot till våran lampa men som vi andlig fick nytta utav tycker jag att vi kunde tänkt på hur vi skulle borra tidigare,Så att vi kunde lägga tid på att göra en ny lampfot med andra material. Den lampfoten vi har på lampan nu var redan "klar" när vi hittade den. Så enligt mig tycker jag att lampfoten va lite tråkig för att det inte är vi sm har gjort den.
Men annars var allt annat bra!:)


Hållbar Produktutveckling v.51-v.4

Dagens lektion har vi försätt med våran lampa. Vi bestämde oss för att behålla våran rosätt och sedan så tos vi tygremsor och lindade runt metallen som syntes ovanför. Vi tog sedan en ny glasflaska och sprayade den guld. Vi hade tänkt och stapla glasflaskorna på varandra för att vi tyckte lampan blev så kort annars.
Resten av lektionen så skissade jag en kollektion till lampan.


Lektion 2:
Vi bestämde oss för att inte ha flaskorna som ett motiv till lampan pågrund av att vi inte kunde borra hål i de så det skulle inte bli snyggt. så vi tog ett motiv från en annan lampa och sprayade den guld. Men efter ett tag insåg vi att det inte passade bra med lampas, så vi bestämde oss för att måla den vit igen.

Lektion3:
under denna lektionen så fixade vi vårar ljus på lampan och satte ihop det sista. Eftersom hatten på lampan inte satte fast på fotren så tog vi ståltråd och gjorde hålet mindre så att den skulle sitta fast på lampans fot. sedan tog vi pistol lim och limode fast så den inte skulle åka av. Sista tiden av lektionen så skissade vi och företedde os inför våran presentation.


tisdag 17 januari 2017

hållbar design

1910
Under 1910 så var de populärt att möblerna var gjorda utav träd. Det var mycket konst och konsthantverk. Möblerna hade oftast urfrästa mönster på möblerna som man tydligt ser på klockan. Det var även populärt att ha mönstrad tyg på sofforna.


1920
Under 20-talet var det fint hantverk och omsorg i alla detaljer. Kvinnornas klänningar var först knäkorta och det blev plötsligt trendigt med kort hår. Om man skulle klä ut sig trendigt satt man på sig en låg halmhatt eller super vida byxor. Telefoner, radio, kylskåp och bilar blev vanligare varje år.



1930
Under 30-talet kunde man se ljudfilmer på biograferna och radiolyssnandet tog fart. Ett nytt material kom och ändrade formen på telefonerna. Via radio spreds klassisk musik. Kvinnor bar klänningar med breda axlar och smala midjor.




1940
Under 1940-talet kom Folkhemmet till Sverige. Det var mycket blommigt och mönster i hemmet. Under denna tiden grundades även IKEA och en stor favorit i IKEA var Carl Malmstens pinnstol. Trendiga möbler gjordes till exempel av böjträ.


1950
Fladdermusfåtöljen blev populär bland ungdomar på 1950-talet. Fladdermusfåtöljen ritades år 1938. Vid den tiden så var det mycket mönstrade möbler. Folk i städer och industriorter fick högre löner och började handla mer och mer. Radion var fortfarande en viktig sak under 50-talet. Dom nya trenderna kom främst från USA.





1960  
Det fanns en serie som hette Silur, serien bestod av kruka, burk, 2st fat och salladskål. Det fanns en annan serie som hette Vida den bestod av fyra olika storlekar av krukor. Vid den tiden så handlade serier mycket om kökssaker.
Taklampor var färgglada och gjorda av plast och på väggarna satt sjögrästapeter eller stormönstrade tapeter i färger brunt, orange eller grönt
        Berså kanna                                        sjögrästapeter




1970
Under 1970-talet använde dom dialog-telefon som oftast var i grått eller mörkgrönt telefon var på ett litet bord i hallen. Det fanns mattor som var helt täckta i nästan varje rum som gjorde att det var alltid varmt och skönt på golven. Vid den tiden så var det populärt att ha stora mönstrar på golvet, tapet och kläder.
                      Mattor                                          dialog-telefon                                   



1980
Under 80-talet så var kläder och inredning chockrosa, aprikos, mintgrönt och turkos. Breda axlar och korta kavajer hade både kvinnor och män tillsammans med rosa fluga.
I vardagsrummet så fanns det alltid en blommig soffa och framför soffan stod ett glasbord. Dom första mobiltelefonerna lanserades och mikrovågsugnen började användas på allvar. Och på 80-talet så var postmodernism den nya stilen och det blev återigen trendigt att utgå från historiska stilar.




1990
Många glada färger, det var många starka färger ex grönt, rött och gult. Inspirationen togs från Tricia Guilds bok “in town” som kom år 1996. Lägenheter och villor skulle tapetseras i starka färger med breda takbårder. Kläder skulle vara bylsiga med stora jeansskjortor eller collegetröjor. Det var en tydlig trend som var att man skulle vara individuell, unik och på olika sätt visa vem man var.